– Vi lever i en orolig tid och därför behöver Umeå kommun, liksom alla andra kommuner och regioner i Sverige höja beredskapen och även förmågan att agera i samband med en samhällsstörning, säger Anders Ågren (M), kommunalråd, Umeå kommun.
Det övergripande målet för Umeå kommuns arbete med civil beredskap att säkerställa att kommunen och kommuninvånarna har en god förmåga att agera före, under och efter en samhällsstörning i hela hotskalan. Planen ställer krav på en betydande kapacitetshöjning av kommunens förmåga att hantera samhällsstörningar. En majoritet av arbetsmomenten för perioden 2024–2026 är fördelade till kommunstyrelsen.
Under perioden kommer Umeå kommun att fokusera på att skapa hållbara och långsiktiga strukturer, som kommunstyrelsen och dess verksamheter inledningsvis har ansvaret för. I takt med att konkreta förslag till inriktning, arbetsformer och struktur för olika delområden utvecklas, kommer övriga nämnders och bolags ansvarsområden att tydliggöras.
Syftet med den konkretiserade planen för civil beredskap är att tydliggöra de åtgärder som kommunstyrelsen och dess förvaltning ska vidta för att realisera den inriktning och ambitionsnivå som kommunfullmäktige har fastställt i den kommunövergripande planen för civil beredskap. Uppföljningen av planen kommer att återrapporteras tertialvis till kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott.
– Planen är en del i den organisatoriska omställning som Umeå kommun gör för att både på kort och lång sikt höja förmågan och möta kraven som det förändrade säkerhetspolitiska läget ställer. Det är också en del i att rusta oss för ny lag och mer omfattande krav på att hela organisationen ska arbeta med beredskapsfrågor, säger Erika Berg, beredskapssamordnare, Umeå kommun.