Umeå kommun fryser samarbetet med ryska staden Petrozavodsk

Det moderata kommunalrådet Anders Ågren föreslog tidigare i år att Umeå kommuns vänortssamarbete med ryska staden Petrozavodsk ska avbrytas. Detta med anledning av Rysslands anfallskrig i Ukraina, och de ryska hoten mot Finland och Sverige.

Publicerad: 

På måndagens sammanträde med kommunfullmäktige hade Ågren (M) även ställt en interpellation i samma fråga. Under debatten framgick det att Umeå kommun har fryst samarbetet med den ryska vänorten och meddelat ledningen för Petrozavodsk att de inte är välkomna vid firandet av Umeås 400-årsjubileum. Utöver detta avser Umeå kommun att avsluta finansieringen av informationskontoret SKBIC i Petrozavodsk, vilket också är något som Ågren (M) föreslog i sin motion.

– Detta är ett steg i rätt riktning. Vi borde dock göra som Robertsfors, Lycksele och andra kommuner och helt sonika avbryta vänortssamarbeten med ryska vänorter. Varför inte söka samarbeten med kommuner och städer i Ukraina i stället, säger Ågren (M) i en kommentar.

Moderaterna anser att Umeå kommun kan återuppta kontakterna med Petrozavodsk längre fram, men inte så länge Ryssland styrs av en ledning som hotar Sverige och hela den fria världen.

Joline Göttfert