Foto: Bild från tidigare år

Umeå Fotbollsfestival tillbaka efter två år av pandemi

Efter två års uppehåll på grund av covid-19 är nu Umeå Fotbollsfestival tillbaka. Omkring 230 lag är anmälda och både arrangörer, deltagande och lokalpolitiker är taggade.

Publicerad: 

– Riktigt roligt att det drar i gång nu, säger Frans Brännvall från IFK Umeå till VK.

Lagen som deltar är från hela Norden och kommer från de norra delarna av Sverige, Norge och Finland. Det sydligaste laget är Forsa IF från Hudiksvallstrakten. Mellan den 28 – 31 juli kommer lagen att göra upp i Umeå. Festivalen invigdes under torsdagen med parad genom Rådhusparken, förbi Rådhustorget och avslutades vid Skeppsbron.

Även lokalpolitiker gläds åt att festivalen är i gång igen. Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå, tycker att det är ett proffsigt arrangemang med stor betydelse både för engagerade och för kommunen.

– Det är ett mycket proffsigt arrangemang och det är väldigt kul att vara där och se så många engagerade spelare, tränare, föräldrar och funktionärer på plats, säger Ågren (M).

Ågren lyfter också festivalens betydelse för Umeå, även för dem som inte deltar i själva arrangemanget.

– Det är en viktig festival för hela Umeå – besökarna är rekordmånga och det innebär också ett viktigt tillskott för affärer, restauranger och hotell i staden. Det är faktiskt en av Sveriges största fotbollsfestivaler. Tidigare undersökningar har visat på stor betydelse för handeln och besöksnäringen under dessa dagar – helt klart är det ett av de viktigare arrangemangen i Umeå under året, avslutar Ågren (M).

Jonatan Hjeltman

Mest lästa