Sveriges pensionärer får mer pengar i plånboken med oppositionens budget

Publicerad: 

Moderaterna, Krisdemokraterna och Sverigedemokraternas statsbudget sänker skatten med 4,2 miljarder kronor för Sveriges pensionärer under 2022.

För en pensionär med en pension på 13 000 kronor i månaden innebär sänkningen 2000 kronor per år, eller 170 kronor i månaden.

Därtill höjs bostadstillägget med 400 kronor för ensamstående och 200 kronor för sammanboende. Totalt får en ensamstående pensionär med bostadstillägg mer än 500 kronor extra i plånboken varje månad.

– Bostadstillägget riktar sig framför allt till de som har låg pension och till stor del kvinnor eftersom de ofta har en lägre pension än män. Eftersom bostadstillägget är inkomstprövat är det en mycket träffsäker reform för att förbättra för de pensionärer som har de minsta ekonomiska marginalerna, säger riksdagsledamot Edward Riedl (M).

Budgeten föreslår också att de som kommer hit som flyktingar eller skyddsbehövande ska kvalificera till sig garantipensionen. Idag är den målgruppen undantagen från kravet på 40 års arbete som gäller för andra.

– Vi får aldrig glömma att det enskilt viktigaste för att stärka pensionerna på sikt är att fler jobbar. Därför är det viktigt att fler går från bidragsberoende till egen försörjning, säger Riedl.

Text: Jonatan Hjeltman

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin