Skellefteå: Moderaterna vill satsa 16 gånger mer på vägunderhåll

Enligt en rapport från kommunrevisionen krävs det en satsning på ytterligare 300 miljoner kronor under de närmsta 15 åren för att komma i kapp med vägunderhållet i Skellefteå. Ett av Socialdemokraterna i Skellefteås vallöften är satsningar på vägarna. Moderaterna synar löftet och vill satsa betydligt mer på vägunderhåll än den styrande majoriteten i ledning av S.

Publicerad: 

Socialdemokraterna i Skellefteå satsar ytterligare fem miljoner kronor på vägunderhåll i budgeten för 2023, trots att ett av Socialdemokraternas vallöften var att satsa på vägarna. Enligt en rapport från kommunrevisionen krävs det investeringar om ytterligare 300 miljoner kronor de närmsta 15 åren, det vill säga i snitt 20 miljoner kronor per år.

Moderaterna i Skellefteå är inte nöjda med Socialdemokraternas vägsatsning och har som motförslag en satsning på ytterligare 80 miljoner kronor i vägunderhåll under 2023.

– Den senaste budgeten har den S-ledda majoriteten i Skellefteå endast avsatt fem miljoner kronor till ökat underhåll av vägar och cykelbanor, långt ifrån vad som krävs för att invånarna ska märka någon skillnad. Vi vill istället satsa 80 miljoner kronor på vägunderhållet i Skellefteå, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Moderaternas satsning föreslås finansieras genom att avyttra delar av kommunens skogsinnehav och göra en utdelning av de vinster som finns i det kommunala bolaget Skellefteå Industrihus.

– Moderaterna vill att Skellefteå ska växa och att tillväxten ska komma såväl landsbygd som staden till del. Vi vill ha en kommun som håller ihop och att man ska kunna leva och bo även utanför stan. Detta kräver bra vägar, avslutar Löwenhöök (M).

Jonatan Hjeltman

Mest lästa