Foto: visitvilhelmina.com

Sjukstugan i Vilhelmina stänger under tio veckor i sommar

Akutvårdsavdelningen i Vilhelmina stänger den 20 juni och öppnar åter igen den 28 augusti. Beslutet har fattats av verksamhetsledningen och bakgrunden uppges vara personalbrist. Oppositionen är kritisk till den rödgröna majoriteten.

Publicerad: 

– Vi har verkligen testat allt under lång tid för att få sjuksköterskevikarier till Vilhelmina men inte lyckats. Vi har därför tyvärr tvingats ta beslutet att stänga vår akutvårdsavdelning under tio veckor i sommar, säger MaiGreth Abramsson, verksamhetschef, i ett pressmeddelande.

För patienter som är listade vid Vilhelmina sjukstuga innebär stängningen att det inte finns någon personal för första bedömning mellan klockan 21.00 och 07.00, från den 20 juni till den 28 augusti. Patienter ska som tidigare under nattetid höra av sig till 112 eller telefonnummer 1177 för råd och hänvisning till rätt vårdnivå.

– Vi förstår att detta kan skapa oro och vara besvärligt för många men våra patienter ska ändå kunna känna sig trygga med att de kommer få god hjälp från sjukvården, säger Abramsson.

Sjukstugorna i södra Lappland brukar samarbeta under semesterperioden och tillsammans har man, trots Vilhelminas stängning, ändå det antal vårdplatser som krävs för att bedriva en patientsäker verksamhet i sommar.

Oppositionen är kritiskt till att akutvårdplatserna inte kan hållas öppna under sommaren och menar att ansvaret ytterst faller på den rödgröna majoriteten.

– Det är ett politiskt misslyckande från den rödgröna majoriteten att akutvårdsplatserna måste hållas stängt under hela sommaren. Det visar på att regionen inte är en tillräckligt attraktiv arbetsgivare, det måste till kraftiga åtgärder för att vända utvecklingen. Därför vill Moderaterna satsa 70 miljoner redan i år på personalen, säger oppositionsrådet Nicklas Sandström (M).

Jonatan Hjeltman