S-politiker kritiserar polisens kameraövervakning på Ersboda

2020-02-12 8:41

Nyheter

Polisen har satt upp övervakningskameror på tre platser i Umeå: Rådhustorget, Östra Ersboda centrum och Ålidhems centrum. Syftet är att minska brottsligheten, öka tryggheten och bättre kunna utreda brott i områdena. Men kameraövervakningen får kritik av Socialdemokraterna. Detta i onsdagens Folkbladet. Samtidigt går nu Moderaterna och kommunalrådet Anders Ågren ut och försvarar polisens kameraövervakning.

Det är Mahmoud Chninou, ordförande för Ersboda S-förening och ordförande i det kommunala p-bolaget UPAB, som är kritisk mot övervakningskameror på Östra Ersboda. I intervjun i Folkbladet menar han att övervakningskameror bidrar till en ökad upplevd klyfta mellan myndigheter och boende.

Polisen har motiverat kameraövervakningen på Ersboda med att det bl.a. finns problem med bruk och försäljning av narkotika på platsen, löst sammansatta nätverk som verkar i området, samt problem med stölder. Men S-politikern Chninou är alltså kritisk till den aktuella kameraövervakningen.

S-politikerns kritik har nu fått det moderata kommunalrådet Anders Ågren att reagera.
– Det är allvarligt att Socialdemokraterna i Umeå inte stöttar polisen i deras arbete! Alla borde se behovet av övervakningskameror för att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten på dessa platser i Umeå. Vi ska vara tacksamma över att polisen sätter upp kameror, och det skulle ju behövas ännu fler, säger Ågren (M) i en kommentar.

Ågren fortsätter:
– Tyvärr följer detta ett mönster. När vi moderater har lagt förslag i kommunfullmäktige om att sätta upp kameraövervakning på brottsutsatta platser i Umeå, så har Socialdemokraterna konsekvent röstat nej. Men kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) har sagt att de däremot stödjer polisen, om polisen själv skulle välja att sätta upp kameror. Men när detta nu sker, så är Socialdemokraterna kritiska även mot detta.

Moderaterna har för avsikt att under våren lyfta frågan om kameraövervakning som ett ärende i kommunfullmäktige.

Text: Joline Göttfert

Fakta: Östra Ersboda centrum

”På platsen finns det problem med bruk och försäljning av narkotika. Det finns några löst sammansatta nätverk som verkar i området samt även ett antal mindre ensamma kriminella aktörer. Handeln sker främst i lägenheter och i trappuppgångar men även utomhus.

På platsen finns det även problem med stölder. Stölderna begås systematiskt i närliggande handelsområden. I området har det även senaste året skett en skjutning där en person avled och tre skadades.”

Källa: Polisen.se