Riedl (M): Vill låta kvinnor bära pepparspray

Idag är det förbjudet för privatpersoner att bära pepparspray. Nyligen rapporterades det om Filippa, som bar pepparspray när hon gick ut på krogen på valborg för att känna sig trygg. Nu döms hon för vapenbrott. Riksdagsledamoten Edward Riedl (M) vill förenkla tillståndsgivningen för pepparspray.

Publicerad: 

– Man lägger tid på att döma en person som känner sig otrygg i stället för att ta tag i problemen som gör att kvinnor går runt med sånt här, säger Filippa, 19, till SVT.

Idag omfattas pepparspray av vapenlagen och kräver tillstånd från polisen för att användas. Enligt polisen själva är tillståndsgivningen mycket restriktiv och den som bryter mot lagen kan dömas till fängelse mellan sex månader och två år.

Riksdagsledamoten Edward Riedl (M) är kritisk till att män som begår sexualbrott kan komma undan med lindrigare påföljder än kvinnor som måste bära pepparspray för att känna sig mindre otrygga.

– Otrygga kvinnor som bär pepparspray döms för vapenbrott samtidigt som män som gör sig skyldiga till sexualbrott kan komma undan med lägre påföljd. Det är helt orimligt. Kvinnor måste få verktyg att skydda sig själva eftersom det är något som samhället idag misslyckas med. Ett verktyg är pepparspray. Det utesluter självklart inte andra insatser och åtgärder men är ett komplement, säger Riedl (M).

Riedl vill förenkla tillståndsgivningen för pepparspray och låta kvinnor försvara sig. Han betonar att samhället alltid måste stå på brottsoffrens sida.

– Sverige behöver en ny regering som tar brottsligheten och tryggheten på allvar. Vi behöver fler poliser, hårdare straff och mer trygghetsskapande och förebyggande arbete. Så skapar vi ett Sverige som alltid står på brottsoffrens sida, avslutar Riedl (M).

Jonatan Hjeltman