Rektorn om klimatmanifestationen på skolan i Umeå – det har begåtts misstag

2019-09-30 10:43

Nyheter

Debatten gick varm under helgen efter den artikel som Nyheter i Västerbotten publicerade i fredags om elever på en skola i Umeå som manifesterat för klimatet som en del av undervisningen. Ett mejl som skickats ut till vårdnadshavare där kopplingar gjordes till Greta Thunberg och hennes organisation Fridays for Future blev grunden för artikeln. Rektorn vid skolan gick ut i SVT samt i Nyheter i Västerbotten och konstaterade att det var en enskild lärare som misstolkat informationen som skulle gå ut.

Nu har Nyheter i Västerbotten fått tag i ett nytt mejl som gått ut till politiker i för- och grundskolenämnden från en ytterligare lärare.

Nyheter i Västerbotten samtalar med rektorn om mejlen och frågar om det kan uppfattas som en politisk manifestation och om det inte strider mot grundlagens 2 kap 2§ (se faktaruta i slutet av artikel):

– Jag kan förstå att det kan uppfattas som så utifrån de två mejlen som du refererar till, men det var inte det som skedde i fredags. Det har skett misstag och lärarna i fråga har inte agerat korrekt utifrån den information jag skickat ut, säger rektorn till Nyheter i Västerbotten.

Det är rätt många sammanträffanden från det att vi får tag i första mejlet, två lärare till synes oberoende av varandra mejlar till politiker och vårdnadshavare, sedan vår artikel vilket du senare delvis dementerar uppgifterna om. Är det verkligen enskilda lärare som har gjort fel?

Rektorn svarar via mejl följande:

Denna information skickade jag ut till lärarna:

– ”Under den globala klimatveckan 20-27 september kommer vi på skolan uppmärksamma detta genom att arbeta omkring vad vi kan göra FÖR vårt klimat. De olika årskurserna kommer att ha olika teman såsom plast, vatten, skräp etc. och fokus är att medvetandegöra oss om vad vi praktiskt kan göra FÖR vårt klimat. Veckan avslutas med en klimatmanifestation där vi tågar från skolan på fredag 27/9 12.15 till Gropen där eleverna årskursvis kommer att dela med sig av sitt arbete. Till vår manifestation är du som vårdnadshavare förstås välkommen!”

Anders Ågren (M) kommenterar:

– Hur behjärtansvärd en fråga än är så kan man inte tvinga elever eller andra att delta i manifestationer. Det strider mot svensk grundlag. Nu blev det väldigt uppmärksammat på en enskild skola, men fler aktörer i kommunen har tydligen gjort på liknande sätt. En förskola deltog till och med på demonstrationen i fredags. Vi hoppas att det inte ska upprepa sig i framtiden oavsett fråga, säger Ågren till Nyheter i Västerbotten.

Från regeringsformen 2 kap 2§

”Ingen får av det allmänna tvingas att ge till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Inte heller får någon av det allmänna tvingas att delta i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring eller att tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning för åskådning som avses i första meningen.”
[2010:1408]

Text: Anton Bergström