Regionen behöver tre starka sjukhus med egna ledningar 

Publicerad: 

De senaste 20 åren har vi sett hur centraliseringen ökar inom Region Västerbotten. Alliansen vill bryta den stora centraliseringsvågen och har under en lång tid föreslagit ett tydligare ledarskap på de respektive sjukhusen i form av en platschef. Nu vill vi ta ytterligare ett steg och lämnar därför in en gemensam motion vars syfte är att göra länets tre sjukhus till egna resultatenheter med egna sjukhuschefer. 

  • Vi vill bryta den stora centraliseringsvåg som skett under de senaste årtiondena i vår region. Mandat och befogenhet måste tillbaka till vårdgolvet och den enskilda kliniken, säger Nicklas Sandström (M).

  • För oss är det ett tydligt tecken att centraliseringen inte fungerar när verksamhetschefer flyr på löpande band, tillägger Ewa-May Karlsson (C).

Förslaget innebär att sjukhuschefen får långtgående befogenheter att inom given budgetram lösa respektive sjukhus vårduppdrag. För den enskilda kliniken är ambitionen att avdelningschefen får ett väsentligt större mandat, att vara både chef och ledare. De tre sjukhuscheferna får därmed i uppdrag att lösa en god och nära vård utifrån de givna förutsättningarna som finns i Umeå, Skellefteå och Lycksele. 

  • Det har gått så långt att verksamhetscheferna för de stora enheterna har tagits ifrån sina befogenheter att styra och därmed förutsättningarna att leda. Därför är det inte konstigt att Vårdförbundet väljer att säga upp sitt samverkansavtal med regionen, säger Hans-Inge Smetana (KD).

Sjukhuschefen för NUS får ett särskilt uppdrag att värna och utveckla NUS som ett universitetssjukhus och regionsjukhusvård, samtidigt som det lokala uppdraget att lösa hälso- och sjukvård för Umeåregionen prioriteras.  

  • Vi är medvetna om att det inte finns en perfekt organisation och att en organisationsförändring i sig inte löser allt, men som en konstruktiv opposition vill vi peka på en annan väg som regionen kan ta, säger Maria Lundqvist Brömster (L). 

Text: Anton Bergström Nord

Mest lästa