Nyheten välkomnas av Izabel Riedl (M), vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Umeå. Hon har sedan tidigare lämnat in ett nämndinitiativ, där hon föreslår att alla gymnasieskolor ska utrustas med låssystem och att frivilliga och slumpvisa drogtester ska införas i gymnasieskolan, vilket Nyheter i Västerbotten tidigare har rapporterat om.
– Skolan ska vara en trygg plats för alla. I Umeå är de flesta skolorna idag helt öppna för vem som helst att gå in i. Inte nog med att kriminella gäng utnyttjar detta för öppen droghandel och gängrekrytering, i värsta fall riskerar det att elever och personal kommer till fysisk skada. Det är positivt att den moderatledda regeringen nu gör satsningar för att öka säkerheten i skolorna. Skolan måste vara en plats fri från våld och hot, säger Izabel Riedl (M).
Bakgrunden är det växande hotet mot tryggheten i skolmiljön. Tisdagen den 4 februari blev en mörk dag för Örebro och hela landet, då en tragisk masskjutning inträffade på Campus Risbergska – den värsta i svensk historia. Händelsen har aktualiserat behovet av att agera snabbt och kraftfullt.
Förslagen som regeringen och Sverigedemokraterna nu lägger fram bygger delvis på Skolsäkerhetsutredningen, men går längre i vissa delar. Bland annat föreslås:
-
Att alla skolor och förskolor ska ha en beredskapsplan och regelbundet öva inför potentiella våldssituationer.
-
Att det ska klargöras att skolor inte är allmän plats – obehöriga ska inte kunna röra sig fritt på skolområdet.
-
Att rektorer ska polisanmäla misstänkta brott som sker i skolmiljön.
-
Att skolledningen får rätt att kontrollera elevers väskor i säkerhetssyfte.
-
Att läroplanerna ska förtydligas med vikten av att följa lagar och regler.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Redan tidigare, från den 1 april, ska det bli lättare att använda kamerabevakning och dela information mellan myndigheter genom att riva sekretesshinder.
– Skolan ska vara en säker plats där elever, skolpersonal och besökare kan känna sig trygga. Vi presenterar därför nu flera viktiga åtgärder för att förebygga och förhindra våld i skolan. Dessa ska vara på plats redan i sommar. Och den 1 april river vi sekretesshinder och gör det enklare att använda kamerabevakning, vilket också kan bidra till att göra landets skolor säkrare, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.
För att finansiera reformerna vill regeringen skjuta till 68 miljoner kronor årligen från 2026, samt 53 miljoner för resterande delen av 2025. Därtill föreslås ett nytt statsbidrag på 300 miljoner kronor till säkerhetshöjande tekniska åtgärder som passersystem, skalskydd och kameror.
Förslagen ingår i vårändringsbudgeten 2025.