Regeringen hotar vården i hela Norrland

Publicerad: 

Vid Rikssjukvårdsnämnden sammanträde den 11 oktober diskuterades den fortsatta processen för hur den högspecialiserade vården ska koncentreras. Sedan tidigare har Moderaternas landstingsråd i Västerbotten Nicklas Sandström som sitter i nämnden haft kritik och invändningar emot den föreslagna processen för detta.

Nyheter i Västerbotten tog kontakt med Sandström för att reda ut hur och varför det här hotar vården i Norrland. Så här säger han när vi pratar med honom.

Sandström menar att med det nuvarande föreslaget hotar detta delar av den högt specialiserade vården vid bland annat Norrlands universitetssjukhus (NUS). Han tänker framför allt på redan idag små volymer såsom Neurokirurgi för patienterna i Norrland. Det hela leder till ett avancerat plockepinn där oväntade drag kan i sin tur till exempel hota läkarutbildningen för norra Sverige.

Planen för processen har haft som utgångspunkt att det går att rädda 500 liv vid en högre grad av stordrift för den högspecialiserade vården.

Det framkom dock vid mötet att påståendet om att det skulle gå att rädda 500 räddade liv per år inte stämmer med hur uppdraget är utformat. Till detta är inte heller konsekvenser av ett förändrat och minskat akutuppdrag i nationen medtaget menar Sandström.

– Som vald av medborgare i Västerbotten och företrädare för norra regionen för frågor som handlar om rikssjukvård kommer jag att kämpa för att den fortsatta processen inte slår sönder sjukvården i Norrland. Som förslaget nu ska genomföras kommer det att gå väldigt snabbt och det finns ingen tid för eftertanke eller möjlighet att förändra processen. Som folkvald politiker kommer vi ha mycket svårt att ta ansvar för att helheten blir bra för medborgarna, säger Sandström till Nyheter i Västerbotten.

 

 

Text: Anton Bergström

Mest lästa