Politiskt strid om Skellefteås internationella samarbeten

2017-06-19 13:54

Nyheter

Skellefteå kommun kommer att avveckla vissa av kommunens internationella samarbeten. Det handlar om de två vänorterna Vesthimmerland (Danmark) och Tallinn (Estland) samt samarbetsorganet Bottenviksbågen. Kommunstyrelsen förväntas föreslå detta till kommunfullmäktige vid morgondagens möte. Det torde också bli politisk strid i ärendet eftersom Moderaterna ville avsluta fler samarbeten.

Ärendet som kommunstyrelsen nu ska hantera innehåller också förslag om att relationerna med Brahestad (Finland), Mo i Rana (Norge), Pardubice (Tjeckien), Tongling (Kina), Chichibu (Japan), ska utvecklas, och att samarbetet med Jinja (Uganda) fullföljs så länge det finns nationellt stöd till projektet. Kommunen ska även bidra till pågående näringslivsutvecklingsprojekt i Dubai (Förenade Arabemiraten), Hongkong (Kina) och Karleby/Jakobstad (Finland).

Av dessa internationella engagemang vill Moderaterna avsluta vänortssamarbetena med Brahestad, Mo i Rana och Tongling samt engagemangen i Jinja och Chichibu.

– Vi vill att Skellefteå kommuns internationella samarbeten ska gå från inaktiva vänortssamarbeten till att fokuseras på samverkansprojekt som gynnar kommunen, invånarna och näringslivet inom områdena verksamhetsutveckling, samhälls- och näringslivsutveckling, omvärldsbevakning och påverkansarbete, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M). Vi ser inte nyttan, av många av de samarbeten som kommunen ingår i, för Skellefteås invånare och näringsliv. Det visar den rapport som vi har fått.

 

Stefan Anundi