Polisen sätter upp fasta bevakningskameror i Umeå

2020-06-18 11:50

Nyheter

Polisen kommer att sätta upp fasta bevakningskameror under nästa vecka i stadsdelarna Östra Ersboda, Ålidhems centrum samt centrala Umeå. Kamerorna ska monteras och tas i bruk under nästa vecka.

– Jag ser kamerorna som ett effektivt hjälpmedel i flera led av vårt uppdrag. De kommer inte på något vis att ersätta polisens närvaro i samhället utan fungera som ett komplement till vårt övriga arbete, säger Michael Rystedt, lokalpolisområdeschef i Umeå, i ett pressmeddelande.

Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå, välkomnar att polisen nu sätter upp fasta bevakningskameror.

– Det är mycket viktigt för att öka tryggheten i Umeå och bekämpa brottsligheten. Moderaterna har länge efterlyst övervakningskameror på brottsutsatta platser i Umeå, säger Ågren i en kommentar.

Under gårdagen meddelande även polisen att de har monterat ett antal tillfälliga bevakningskameror på Mariehem och Ersboda. Kamerorna kommer att sitta uppe under sommaren fram till den 16e augusti. Enligt polisen är platserna strategiskt valda utifrån syftet att kunna förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet samt att utreda eller lagföra brott.

– Kamerorna fungerar som en förlängd arm för oss i den insats som pågår i området efter de tidigare bilbränderna. Insatsen fortsätter och vår närvaro i området kompletteras nu av kamerabevakningen, säger lokalpolisområdeschefen Michael Rystedt i ett pressmeddelande.

Text: Joline Göttfert