Passagerarrekord för Wasaline 2023 – hyllas av kommunalrådet Ågren (M)

Det går bra för Wasaline och dess toppmoderna fartyg Aurora Botnia. Passagerarsegmentet visade under förra året en stark ökning. Wasaline transporterade 279 590 passagerare år 2023, en ökning med 4,4%. Det framgår av ett pressmeddelande från Wasaline.

Publicerad: 

Avgångarna ökade med 2,7 % till 1 164 avgångar och antalet passagerarfordon ökade med 14,3% till 63 647 fordon. Bussarna ökade samtidigt med 11,6%. Antalet transporterade fordon är även rekord för Wasaline sedan trafikstarten 2013.

Det moderata kommunalrådet Anders Ågren är mycket nöjd över den positiva utvecklingen av färjetrafiken mellan Umeå och Vasa:

– Det är riktiga succésiffror av Wasaline! M/S Aurora Botnia har om möjligt överträffat våra högt ställda förväntningar och slår rekord efter rekord.  De öst-västliga transportförbindelserna är mycket viktiga för att frakta gods och passagerare över Kvarken. Aurora Botnia har också bidragit till att utöka utbytet och stärka kontakterna mellan Umeå och Vasa, mellan Västerbotten och Österbotten. Precis som det var tänkt. Jag vill passa på att återigen hylla alla som jobbar på Wasaline och Aurora Botnia. De gör ett fantastiskt jobb!

Frakten minskade dock med 5,9% enheter, vilket till stor del beror på att all transitlast från och till Ryssland upphörde. Även pappersimporten har minskat på grund av minskad efterfrågan. Exporten från Finland är dock oförändrad.

Omsättningen är på samma nivå som 2022.

– Vi kan se en tydlig trend att både passagerare och fraktkunder värderar våra kontinuerliga insatser på att minimera klimatpåverkan i vår trafik med världens miljövänligaste fartyg. Under året har vi lyckats reducera vårt CO2 utsläpp totalt med 23 %”, säger Peter Ståhlberg, VD på Wasaline, i pressmeddelandet.

Joline Göttfert

Mest lästa