P-avgifter införs för de som ska lämna och hämta sina barn på förskola och skola

Umeå kommun inför parkeringsavgifter på alla besöksparkeringar vid kommunala fastigheter. Även föräldrar som ska lämna och hämta sina barn på förskola och skola kommer att vara tvungna att betala för parkeringen, något som upprör både föräldrar om politiker.

Publicerad: 

Västerbottens-kuriren rapporterade under fredagen om att Umeå kommun infört parkeringsavgifter vid alla kommunala fastigheter från och med den första september. Förändringen påverkar föräldrar, då de blir tvungna att betala p-avgifter när de hämtar och lämnar sina barn vid skola och förskola för att inte riskera att få parkeringsböter.

”Oerhört störande och det minsta man vill hålla på med när man ska hinna till jobbet i tid. Jag har aldrig upplevt några problem på parkeringen förutom när kommunen inte skottat ordentligt”. Det säger en förälder som har sitt barn på förskolan Luvan på Röbäck till VK.

Till VK säger fastighetsförvaltaren Lars Karlsson på Umeå kommun att det inte kommer vara ett alternativ att parkera utan avgift i Umeå. Han menar också att det inte känns rätt att uppmuntra föräldrar att åka bil till förskolorna, då det går emot det miljöprogram som kommunen jobbar mot.

Moderaternas företrädare i tekniska nämnden har reagerat på situationen.

”Vi tycker att alla barnfamiljer ska kunna lämna och hämta sina barn utan att behöva betala p-avgifter.” Det skriver Alireza Mosahafi (M), ersättare i tekniska nämnden, på sociala medier.

Kommunalrådet Anders Ågren (M) instämmer i kritiken: ”Det hade ju varit bra om man river upp det där beslutet, och tar ett nytt. Helt orimligt om det tolkas så att föräldrarna inte ska kunna hämta och släppa av sina barn på förskolan, utan att tvingas betala en P-avgift. Gör om, gör rätt!”

 

Joline Göttfert

Mest lästa