Oppositionen lanserar nya krisstöd för att rädda jobb och företag

2021-12-20 13:13

Nyheter

Det var Moderaterna som i början av december tog initiativ i riksdagens finansutskott till att pressa regeringen att ta fram nya omställningsstöd. Nu har man med stöd av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna kommit överens med regeringen om ett nytt krispaket. Stöden riktar sig till näringslivet med syftet att rädda jobb och företag.

– Ingen ska behöva förlora sina jobb och företag i jul till följd av nya restriktioner. Nu rullar vi tillbaka de flesta stöden på generösa ersättningsnivåer. Efter snart två års pandemi är många företag väldigt hårt pressade, säger riksdagsledamot Edward Riedl (M).

Det rör sig bland annat om omställningsstöd inklusive lönekostnader, korttidspermitteringar och evenemangsstöd. Omställningsstödet inkluderar även enskilda firmor och handelsbolag. Därtill har man slopat läkarintyg för smittbärarpenning och tillfört riskgruppsersättning och ersättning för karensavdrag.

Det är också möjligt att ansöka om skatteanstånd för att trygga företags likviditet så att mer akuta problem kan åtgärdas och jobb räddas.

Merparten av stöden kommer att gälla retroaktivt från den första december.

Särskilt utsatta branscher är kultur- och idrottsevenemang som påverkas av restriktioner som begränsar möjligheten till större sammankomster. De kommer att kunna ta del av evenemangsstödet för att reducera riskerna hos arrangörer och rädda jobb inom kultursektorn och svensk idrott eller andra ideella föreningar.

Även restaurangbranschen är pressad och det blir särskilt känsligt under jul när många tvingas avboka julbord.

– Likviditeten i exempelvis många restauranger är oerhört pressad nu. De har haft det tufft under hela pandemin och när det äntligen börjar gå bra, så går det bakåt igen, säger Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna till SVT.

Text: Jonatan Hjeltman