Opinion: Staten måste markera mot sexövergreppen!

2016-07-17 13:21

Nyheter

Svenska rättsstaten måste markera mot sexövergreppen!

De senaste veckorna har vi nåtts av nyheter om sexuella ofredanden på flera olika musikfestivaler runt om i vårt land. Bråvallafestivalen i Norrköping och Putte i Parken i Karlstad, för att nämna två av dem. Det är fullständigt oacceptabelt.

Totalt 35 anmälningar om våldtäkter och sexuella ofredanden i helgen bara under den helgen. Enligt uppgifter i Expressen så följde övergreppen i Karlstad – 26 anmälningar – ett mönster: ”Unga killar som omringar unga tjejer och tafsar på dem”.

Nu får det räcka! Den svenska rättsstaten måste markera och stå upp för värderingar som är självklara i vårt land. Kvinnor – oavsett ålder – måste kunna vara trygga oavsett var de råkar befinna sig, och självklart trygga i offentliga miljöer. I den ovan nämnda helgens anmälningar var en del av offren 12-åriga flickor!

Så sluta upp med trams som att polisen ska dela ut armband med uppmaningen ”Tafsa inte” till potentiella våldtäktsoffer på festivaler. Det hjälper inte någon. Se till att förstärka polisnärvaron, agera hårt och resolut, skärp straffen för sexuella övergrepp. Och är det så att brottslingarna är utländska medborgare, och kanske kommit hit och sökt asyl – utvisa dem omedelbart efter avtjänat straff.

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå