Ny vårdmiljö ska ge en bättre vård vid psykisk sjukdom

2017-06-02 9:43

Nyheter

Nu har den nya psykiatriska vårdavdelningen invigts med en helt ny vårdmiljö. Avdelningen på Norrlands universitetssjukhus bedriver psykosvård och tar emot svårt sjuka patienter med schizofreni, ångest, depression, bipolär sjukdom och beteendestörningar. Samarbetet mellan landstinget och Philips har lett till en vårdmiljö som vid sidan av läkemedel, samtal och sjukgymnastik ska bidra till att patienterna återhämtar sig bättre.

Nu är förhoppningen att den nya vårdmiljön ska förutom ökad trivsel för patienter och personal även ge kortare vårdtider.

Philips har länge arbetat med att förbättra vårdmiljöer på sjukhus, men den psykiatriska miljön är ett nytt område, berättar Emilie Erhardt, Senior Manager och projektansvarig vid Philips.

-Vår förhoppning är att få se konkreta resultat i form av förkortade vårdtider och minskade återinläggningar även för dessa patienter, säger hon till landstingets nättidning.

Det mesta är förändrat, från arbetsmetoder till mötesplatser, möjligheter till sysselsättning, design och ljusmiljö. En del av förändringen är ljussättningen. En utgångsfråga är hur man kan underlätta för patienten genom att förlänga och förstärka ljuset under dagarna.

Den nyhet som nu introduceras är Philips så kallade Heal-well-ljus, en ljusmiljö som stödjer patientens biologiska dygnsrytm. Till skillnad från ljus utifrån sprids ljuset från taket, jämnt över rummet utan att ge mörka hörn.

Nicklas Sandström oppositionslandstingsråd (M) är positiv att med hjälp av partnerskapet med industrin har den nya vårdavdelningen blivit möjlig.

– Det känns riktigt bra att avdelning är invigd. Det är ett stort lyft för de patienter som ska vårdas på avdelningen. Sådana här projekt är precis vad landstinget behöver mer av. Jag tror på att den nya ljusa avdelningen kommer att medföra goda resultat.

 

Text: Anton Bergström