Ny undersökning: 68 procent vill ha fler villatomter i Skellefteå

I en ny undersökning från Axiom Insight beställd av Moderaterna i Västerbotten framgår att 68 procent är positiva till att Skellefteå kommun bör prioritera att ta fram fler villatomter. Moderaterna vill satsa 1 miljard kronor på förberedande markarbeten och exploatering.

Publicerad: 

Frågan som ställdes var: ”Bör Skellefteå kommun prioritera att ta fram fler villatomter”? 4 procent svarade ”Nej, absolut inte” och 15 procent svarade ”Nej, det tror jag inte”. Hela 36 procent av respondenterna svarade ”Ja, det tror jag” och 32 procent var säkra på att de vill att Skellefteå kommun skulle prioritera att ta fram fler villatomter. Totalt var 68 procent positiva till fler villatomter. 12 procent svarade ”Vet ej”.

Oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) menar att detta bekräftar det som Moderaterna under lång tid drivit i Skellefteå – att kommunen bör prioritera fler villatomter.

– Socialdemokraterna har gjort för lite och kommit i gång för sent med bostadsbyggandet i Skellefteå. Att det nu börjar byggas lägenheter är bra, med den S-märkta majoriteten har helt glömt bort att det också behövs villatomter, säger Löwenhöök (M) i en kommentar.

Moderaterna storsatsar på fler villatomter och ett ökat bostadsbyggande de kommande fem åren.

– Moderaterna och Alliansen vill satsa 1 miljard kronor de närmaste fem åren på förberedande markarbeten och exploatering, exempelvis till villatomter. Vi vill på riktigt skapa förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande i hela Skellefteå kommun, säger Löwenhöök (M).

Om opinionsmätningen:

  • Utförd av Axiom Insight
  • Antal respondenter: 878
  • Urval: Respondenterna har rekryterats via Facebookannonsering.
  • Målgrupp: Allmänheten i region Västerbotten. (Drygt 40 procent av respondenterna bor i Skellefteå).
  • Fältperiod: 17 juni – 31 juli.
Jonatan Hjeltman