Ny rapport: Moderaterna minskar utsläppen mest

En ny rapport från Timbro granskar partiernas klimatpolitik, hur effektiva partiernas klimatåtgärderna är och hur mycket varje partis klimatbudget minskar utsläppen. I toppen hittar vi Moderaterna och Liberalerna följt av Vänsterpartiet. I botten finner vi SD, S och MP.

Publicerad: 

I rapporten Effektiv klimatpolitk? En granskning av partiernas klimatpolitik 2022 författad av Ellen Gustafsson undersöker Timbro partiernas klimatpolitik.

På uppdrag av Timbro har konsultfirman WSP tagit fram siffror för hur riksdagspartiernas klimatpolitik påverkar utsläppen. I rapporten undersöks vad det kostar att minska utsläppen per ton utifrån sex klimatåtgärder i regeringens budgetproposition för 2022. Dessa är Klimatbonusen, Klimatklivet, Klimatpremien, Industriklivet, internationella klimatinvesteringar och driftsstödet för bio-CCS.

Skillnaden i kostnaden att minska utsläppen per ton är stor. I förslagen finns reformer som kostar allt mellan 100 kronor och 100 000 kronor för att minska utsläppen med ett ton.

De partier som minskar utsläppen mest är i fallande ordning:

  1. Moderaterna
  2. Liberalerna
  3. Vänsterpartiet
  4. Centerpartiet
  5. Kristdemokraterna
  6. Socialdemokraterna & Miljöpartiet
  7. Sverigedemokraterna

Partiernas utsläppsminskningar och budgetar

Bild: Utdrag från rapporten Effektiv klimatpolitk? En granskning av partiernas klimatpolitik 2022

I rapporten framgår också att det inte enbart går att titta på budgetposten. Vänsterpartiet satsar exempelvis 100 miljoner mer än Liberalerna, men Liberalerna minskar ändå utsläppen med 2,4 miljoner ton mer än Vänsterpartiet.

Moderaternas politik minskar utsläppen med 16 miljoner ton, vilket är den största minskningen i sammanhanget. Partiet har också störst klimatbudget i budgetmotionen från 2022.

Alla partier utom SD lägger mellan 9 och 10,5 miljarder kronor. Sverigedemokraterna satsar drygt 1,7 miljarder kronor, men har i stället lägst kostnad per ton minskade utsläpp.

Du hittar rapporten här: https://timbro.se/miljo/effektiv-klimatpolitik-en-granskning-av-partiernas-klimatpolitik-2022/

Jonatan Hjeltman

Mest lästa