Ny manifestation för BB i Lycksele

Frågan om BB och kvinnorna in inlandets rätt till trygga förlossningar har pågått under en längre tid. Tisdag 30 maj är det återigen dags för manifestation för BB och Lycksele lasarett.

Publicerad: 

Lycksele BB är Sveriges minsta förlossningsavdelning och har varit stängd sedan den 19 december 2022 på grund av personalbrist. Återöppning var planerad till januari, men på grund av fortsatt brist på personal har det inte blivit så. Istället togs beslutet att lägga ut Lycksele BB på entreprenad och ge ett bemanningsföretag i uppdrag att lösa bemanningen.  Något planerat öppningsdatum finns fortfarande inte och tidigast i höst kan BB öppna igen.

– Ett Västerbottens inland utan BB är idag ett faktum och huvudansvaret bär den styrande majoriteten. Problemet är dessutom större än bara BB, om utvecklingen fortsätter riskerar Lycksele lasarett att bli ett produktionssjukhus likt det Sollefteå blivit, säger Anna Ackemo, gruppledare (M) Lycksele.

I januari hölls den första manifestationen mot stängningen av BB. Alliansen tillsammans med Företagarna i Lycksele var arrangörer och över 500 personer anslöt till fackeltåget. Tisdagen 30 maj 18:30 är det alltså dags igen, något som den moderata politikern Anna Ackemo hade hoppats slippa.

– Även om vi hoppas på god uppslutning även den här gången så känns det så oerhört tråkigt att en till manifestation ska behövas. Det inlandets kvinnor behöver är trygghet, men så länge den styrande majoriteten inte kan ge dem det kommer vi att fortsätta protestera, säger Anna Ackemo(M).

Charlotta Jansson Enquist

Mest lästa