Ny hedersmedborgare utsedd i Umeå

Under onsdagen presenterade kommunfullmäktiges presidium Umeås nya hedersmedborgare – nobelpristagaren Emmanuelle Charpentier.

Publicerad: 

Umeås femte hedersmedborgare heter Emmanuelle Charpentier och är professor vid Max Planck Institute for Infection Biology i Berlin och gästprofessor vid Umeå universitet. Enligt Umeå kommun tilldelas Charpentier utmärkelsen för den lyskraft som hennes banbrytande och mångfalt prisade forskning inom cell- och molekylärbiologi har gett Umeå universitet och Umeå. År 2020 tilldelades Charpentier nobelpriset i kemi för upptäckten av den så kallade gensaxen, CRISPR-CAS9. Mellan år 2009 och 2017 var Charpentier verksam vid Umeå Universitet.

– Emmanuelle Charpentier har på ett betydande sätt bidragit till vetenskapen genom sin forskning och sitt engagemang. Hennes arbete har varit en stor inspirationskälla i Umeå, speciellt för vår unga, att följa i hennes fotspår och försätta sträva efter vetenskap,framgång och samhällsnytta, säger Alireza Mosahafi (M), 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige.

Mosahafi fortsätter:

– Emmanuelle Charpentier är en värdig och stor inspirationskälla för världen och Umeå.

För att utses till hedersmedborgare i Umeå ska personen ha  bidragit till Umeås utveckling, i ord och handling visat staden sin kärlek eller på annat sätt gjort Umeå känt och aktat, samt inte vara bosatt i kommunen. Sedan tidigare har Stieg Larsson, Anita Ingegerd Gradin, Gunnar Nordahl och Lars Widding utsetts till hedersmedborgare i Umeå.

Joline Göttfert

Mest lästa