Northvolts stora batterifabrik hamnar i Skellefteå

2017-10-19 10:10

Nyheter

Idag offentliggjorde Northvolt att Skellefteå blir den plats där företaget tänker etablera Europas största batterifabrik. Enligt Northvolt handlar det om 2000 – 2500 jobb i Skellefteå. Samtidigt kommer en forskningsverksamhet, som omfattar 300 – 400 jobb, att förläggas i Västerås. Det är efter en lång process, där en rad kommuner har gallrats bort, som Skellefteå står som slutlig segrare i kampen om Northvolts stora etablering.

En av de politiker som har deltagit i etableringsarbetet är oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M). Han välkomnar Northvolt till Skellefteå:

– Det har varit en spännande resa och det känns bra och roligt att platsen för den stora fabriksetableringen blir Skellefteå. En fullt utbyggd fabrik skapar fantastiska möjligheter till utveckling och tillväxt i regionen och speciellt i vår kommun, säger Andreas Löwenhöök. Jag tror att många håller med mig om att detta ger oss en riktig injektion av framtidstro. Northvolt är varmt välkomna till Skellefteå.

Berömmer etableringsarbetet

Löwenhöök berömmer skellefteborna, näringslivet, ett inkluderande politiska samarbete och det omfattande arbete som kommunens tjänstemän har gjort, vilket han menar har lett fram till etableringen.

– Det är ett sort engagemang från skellefteborna och det lokala näringslivet, många arbetstimmar från olika tjänstemän och ett tydligt politiskt fokus, från en bred palett av politiska representanter i kommunstyrelsen, som ligger bakom dagens besked. Tillsammans har vi varit ett starkt team och jag är övertygad om att alla insatser, stora som små, har möjliggjort att idén om Europas största batterifabrik nu kan komma på plats i Skellefteå, säger Andreas Löwenhöök.

 

 

Text: Stefan Anundi