Norrlands universitetssjukhus på bronsplats i ny nationell ranking

2020-01-22 10:09

Nyheter

Idag presenterade Dagens Medicin sin ranking över Sveriges bästa sjukhus 2019. Dagens Medicin utser bästa sjukhuset i tre olika klasser – universitetssjukhus, mellanstora och mindre sjukhus. Norrlands universitetssjukhus hamnar på plats 3 i rankingen över bästa universitetssjukhus. Det är en placering sämre än föregående år. På två år har NUS tappat sin första plats. Inom kategorin mellanstora sjukhus ligger både Skellefteå och Lycksele långt ifrån topp 10.

Moderaterna konstaterar att det är både ris och ros till den västerbottniska vården. Att NUS tappar sina placering hamnar framför allt enligt Dagens medicin på kategorin medicinsk kvalité där Örebro och Sahlgrenska sprungit om NUS. Styrkeområdena för NUS är fortsatt cancer, Multipel skleros och intensivvård. Förbättringsområden för NUS är fortsatt arbetet med trycksår, överbeläggningar, hygien och ekonomi.

– Det är fortsatt mycket goda medicinska resultat på NUS och vi ska vara mycket stolta över våra kompetenta medarbetare som jobbar hårt för de goda resultaten. Det finns fortsatt områden att utveckla kring arbetet med att förbättra förutsättningar för att höja de medicinska resultaten och tillgängligheten. Ambitionen måste vara att nå första platsen i Sveriges bästa universitetssjukhus samt att Skellefteå och Lycksele kommer bland topp tre konstaterar Nicklas Sandström, regionråd i opposition (M).

– Vi från Moderaterna har länge påpekat att vi måste ta den stora problematiken kring vårdköer och tillgängligheten på allvar och har under lång tid kommit med konkreta åtgärder för att vända krisen. Nu är det dags för den styrande rödgröna majoriteten att börja leverera, avslutar Sandström (M).

Text: Anton Bergström