Norrlands universitetssjukhus i kris – omfattande åtgärder krävs för att säkra framtiden 

Norrlands universitetssjukhus (NUS) står inför både akuta problem och långsiktiga utmaningar som hotar dess roll som ett ledande universitetssjukhus. Brister inom vård, utbildning och forskning har uppmärksammats av Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som konstaterar en försämring sedan tidigare granskningar. Situationen kräver omedelbara insatser från Region Västerbotten för att säkerställa framtidens sjukvård i den norra sjukvårdsregionen. 

Publicerad: 

– Att ignorera dessa varningssignaler, som S-styret har gjort, är inte ett alternativ. Det är avgörande att politiken tar dessa problem på allvar för att undvika en katastrof för den norra sjukvårdsregionen, säger Nicklas Sandström, regionråd i opposition (M).

För att vända den negativa utvecklingen presenterar Alliansen i sitt budgetförslag flera förslag på åtgärder. Åtgärder som syftar till att stärka vårdplatserna, förbättra arbetsmiljön för personalen, och investera i både forskning och utbildning. Allianspartierna vill och ge ökad självständighet till kliniker som ansvarar för universitetssjukvården och regionvården, för att skapa mer effektiva beslutsprocesser.  Genom att ge dem en större andel av sina intäkter skapas möjligheter att själva fatta beslut om investeringar i specialiserad vård.

För att använda resurserna mer effektivt föreslås också en differentiering av vårdnivåerna genom inrättande av intermediärvårdsavdelningar och särskilda intagningsavdelningar kopplade till akutmottagningen.

– NUS är en central del av vår region, och det är avgörande att vi investerar i dess framtid. Detta är inte bara en fråga om vårdplatser – det handlar om att säkerställa forskning, utbildning och konkurrenskraft för hela norra Sverige, säger Nicklas Sandström (M).

En del av problemen bottnar i arbetsmiljön för vårdpersonalen, som länge varit under stor press. Alliansens förslag syftar till att både förbättra arbetsförhållandena och skapa långsiktig hållbarhet för verksamheten. En nyckel till detta är att införa kliniska karriärstegar med differentierad lön, utveckla mentorskapsprogram och stärka dialogen mellan chefer och vårdpersonal. Samtidigt behöver forskning och utbildning prioriteras för att säkerställa att universitetssjukhuset förblir konkurrenskraftigt. Det innebär investeringar i forskningsinfrastruktur och bättre möjligheter för kliniskt verksam personal att bedriva forskning.

– Med konkreta åtgärder och ett tydligt politiskt ledarskap kan Norrlands universitetssjukhus återta sin position som en förebild inom svensk sjukvård, men det kräver att insatser sätts in omedelbart, säger Nicklas Sandström (M).

Charlotta Jansson Enquist

Mest lästa