Moderaterna vill veta hur arbetet kring regionens försörjningsberedskap, redundans och lagerhållning förstärks

I en interpellation till regionfullmäktige ställer Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition, frågor om Region Västerbottens försörjningsberedskap och lagerhållning är tillräcklig. Detta med anledning av oron i omvärlden samt hackerattacken som drabbade bland annat Region Västerbotten.

Publicerad: 

På natten mellan 19 och 20 januari drabbades finska Tietoevry av en omfattade hackerattack som ska ha utförts av hackergruppen Akira som enligt uppgifter har kopplingar till Ryssland. Attacken har påverkat omkring 120 svenska myndigheter och fyra regioner gick upp i stabsläget, däribland Region Västerbotten. Flera system som regionen använder blev påverkade, däribland system som används för att beställa förbrukningsartiklar och kommunikationen mellan regionen och kommuner när det gäller utskrivningsklara patienter.

– Givet läget i omvärlden behöver vi förbereda oss på att attacken mot Tietoevry inte blir den sista hackerattacken som kan ställa till med stora bekymmer för Region Västerbotten, säger Nicklas Sandström (M).

Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap (MSB) uppmanar till tre månaders försörjningsberedskap av sjukvårdsartiklar och läkemedel samt dess lagerhållning.  Tillgängligheten av sjukvårdsmateriel är avgörande för att kunna bedriva en fungerade sjukvård.

– Hackerattacken mot Tietoevry visar på hur sårbar regionen är när systemen för att beställa förbrukningsartiklar slås ut, och vi inte sitter med en tillräcklig stor lagerhållning. Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin menar att det är hög tid att svenska kommunpolitiker prioriterar beredskapsfrågorna. Underförstått gäller samma uppmaning bör gälla regionpolitiker, säger Nicklas Sandström.

Charlotta Jansson Enquist

Mest lästa