Moderaterna vill se en sammanhållen vård och omsorg för de mest sjuka

Moderaterna i Region Västerbotten menar att vården måste vara sammanhållen och sömlös för gruppen mest sjuka äldre, patienter med kroniska sjukdomar och mångbesökare. Det skriver partiet i sitt valmanifest.

Publicerad: 

Enligt Moderaterna flyter en vårdprocess på mycket bra för de allra flesta, men de gånger som den inte gör det är det oftast i gruppen mest sjuka äldre och patienter med kroniska sjukdomar samt mångbesökare.

– Den sjuka patienten riskerar att reduceras till olika diagnoser beroende på vilken specialist man för tillfället möter. Dessa patientgrupper har ofta flera vårdgivare, många öppen- och slutenvårdstillfällen samt ett behov av kommunala omsorgsinsatser, vilket förutsätter en god samverkan mellan vårdens olika organisatoriska delar. Som patient har man sällan en fast vårdkontakt genom hela vårdprocessen, säger Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition.

Moderaterna vill verka för ett bättre samarbete i vårdkedjan, i synnerhet mellan regionens vårdgivare och kommunerna, så individen kan känna ökad trygghet och tillit. Partiet vill se en utveckling av arbetssätt som flyttar vården närmare patienten såsom mobila insatser där vården erbjuds i patientens hemmiljö. Moderaterna menar att det finns stora vinster både för den enskilda och vården i stort om preventiva insatser för personer med riskfaktorer prioriteras i högre utsträckning jämfört med vad som är fallet idag.

– Fler och bättre sammanhållna vårdkedjor måste skapas så att patienter slipper skickas runt i systemet till stort lidande för den enskilde och höga kostnader. Vården inom regionen och mot kommunerna måste bli sömlös. Vi vill också stärka primärvården och införa en fast läkarkontakt. En stärkt primärvård bidrar till bättre vård till en lägre kostnad och minskar onödiga och dyra sjukhusvistelser. För att möjliggöra det måste primärvårdens andel av budget öka, förklarar Sandström (M).

Moderaterna lyfter även att den demografiska förändringen blir alltmer påtaglig, något som de menar kommer att ställa högre krav på sjukvården i framtiden. På grund av detta menar M att kunskapen om åldrandets sjukdomar behöver öka inom primärvården och att den geriatriska kompetens som finns vid geriatriken på NUS måste nå hela länet.

För att tydliggöra sjukvården för äldre vill Moderaterna inrätta ”äldremottagningar”. En äldremottagning är en del av en hälsocentral som under en eller ett par dagar i veckan erbjuder vård för äldre och anpassar den efter deras förutsättningar. Där ska vården ta hänsyn till äldres behov av helhetsöversyn gällande hälsotillståndet och förebyggande av sjukdomar.

Coronapandemin har även visat på att läkarnärvaron i de kommunala vård- och omsorgsboendena behöver bli bättre och stärkas, enligt partiet. Det vill Moderaterna möjliggöra genom en riktad satsning och en allmän förstärkning av resurserna till primärvården.

– Det är önskvärt att kommunerna ser över hur det är möjligt att förstärka den medicinska kompetensen med ökad närvaro av sjuksköterskor. En variant vi vill se över är så kallade omsorgsläkare, som har som huvudansvar för de mest sjuka äldre som finns i kommunernas äldreomsorg. De olika team som finns idag som samverkar mellan sjukhusen, primärvården och kommunerna behöver stärkas, säger Sandström (M) avslutningsvis.

Joline Göttfert

Mest lästa