Moderaterna vill se en ökad satsning på närproducerat i Västerbotten

Under regionfullmäktige förra veckan debatterade Åsa Ågren Wikström (M), vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden, vikten av att regionen ska prioritera närproducerade livsmedel i sina upphandlingar. En lokal produktion är avgörande för att minska klimatpåverkan och stärka regionens beredskap, samtidigt som det gynnar den lokala ekonomin.

Publicerad: 

Upprinnelsen till debatten var två motioner om regionens miljö- och klimatstrategi samt att stärka den lokala självförsörjningen i Västerbotten. Moderaternas Åsa Ågren Wikström argumenterade för att regionen måste prioritera närproducerade livsmedel i sina upphandlingar. Hon betonade att den pågående omställningen till en klimatneutral framtid måste gå hand i hand med lokal produktion för att säkra både klimatet och regionens beredskap.

– Vi måste sätta Västerbotten först. Genom att stödja närproducerade livsmedel kan vi minska koldioxidutsläppen och samtidigt stärka vår lokala ekonomi, säger Åsa Ågren Wikström (M).

Hon menade att långväga transporter av ekologiska produkter, exempelvis från Brasilien, inte kan jämföras med det som produceras på hemmaplan, och att det saknas vetenskapligt stöd för att ekologiska livsmedel skulle vara bättre för klimatet. Åsa Ågren Wikström (M) hänvisade till den tidigare antagna miljö- och klimatstrategi för regionen, och ansåg att mer måste göras för att knyta samman strategin med lokal självförsörjning.

– Region Västerbotten har en viktig roll i att driva förändringen. Genom att främja lokal produktion kan vi både stärka vår beredskap och bidra till en grön omställning som gynnar hela länet, säger Åsa Ågren Wikström (M).

 

Charlotta Jansson Enquist

Mest lästa