Moderaterna och Alliansen i Västerbotten föreslår en rad åtgärder för att vända utvecklingen i sitt gemensamma förslag till budget och regionplan. Kärnan i förslaget är att stärka samarbetet med privata tandvårdskliniker, särskilt inom barntandvården. Idag får privata kliniker ersättning via en modell som kallas kapiteringsersättning.
Kapiteringsersättning innebär att tandvårdskliniker får en fast summa per listad patient, oavsett hur mycket eller lite vård patienten behöver. Det är en modell som ska skapa långsiktig stabilitet och förutsebara kostnader, men enligt kritiker är nuvarande ersättningsnivå för låg och täcker inte den faktiska kostnaden för barn- och ungdomstandvård. Detta har lett till att många privata kliniker valt att inte ta på sig någon barn- och ungdomstandvård. Genom att öka kapiteringsersättningen för barn- och ungdomstandvård vill man göra det ekonomiskt hållbart för privata aktörer att åter engagera sig.
– Folktandvårdens problem har förvärrats av ett misslyckat införande av Hälsoval tandvård enligt LOV. Det är dags att förändra ersättningsmodellen för att skapa bättre förutsättningar för både privata aktörer och Folktandvården, säger Per Sandström (M) ledamot i Regionfullmäktige samt utskottet för primär- och tandvård.
En annan del av förslaget är att regionstyrelsen ska tillsätta en utredning för att utveckla ett mer långsiktigt samarbete mellan Folktandvården och privata kliniker. Målet är att förbättra arbetsmiljön, underlätta rekrytering och samtidigt ge fler patienter tillgång till vård.
Detta ses som ett sätt att både frigöra resurser för vuxentandvården och skapa en bättre balans i Folktandvårdens ekonomi. Folktandvården går med över tio miljoner i underskott på barntandvården varje år. Detta är inte längre en framkomlig väg. I och med att uppdraget förändras för 20-23 åringarna möjliggör det att i högre utsträckning kunna ta vuxenpatienter samt därmed skapa intäkter. Samtidigt varnar Alliansen för att justeringen av vem som ska räknas som barn kommer att leda till ett minskat statsbidrag om 21 miljoner kronor, vilket kommer att kräva noggrann budgethantering.
– Ett ökat samarbete med privata aktörer är nödvändigt om vi ska kunna lösa Folktandvårdens kris och ge invånarna i Västerbotten den vård de har rätt till, avslutar Sandström.