– Historiskt har vi haft låg brottslighet i Umeå, men vi ser nu en utveckling där gängkriminalitet och narkotikahandel har blivit alltmer påtagliga problem. Otryggheten, särskilt bland kvinnor, är utbredd och påverkar många Umeåbors vardag, säger Anders Ågren, kommunalråd (M).
Polisen har redan vidtagit åtgärder genom att kamerabevaka delar av centrala Umeå, Ålidhem och Ersboda. I december 2024 beslutade Polisen om en ytterligare utökning av kamerabevakningen i centrala Umeå, vilket nu inkluderar centrumfyrkanten och närliggande områden kring strandpromenaden, Broparken och Döbelns park. Syftet med polisens utökade kamerabevakning är att stärka det brottsförebyggande och brottsutredande arbetet samt öka tryggheten för allmänheten.
Med den nya lagstiftningen får kommuner bättre möjligheter att själv fatta beslut om kamerabevakning utan krav på tillstånd. Kommunen kan nu själv göra en intresseavvägning och placera kameror på strategiska platser, även där brottslighet i dagsläget inte är omfattande men där det finns risk för framtida problem. Det kommer dock att krävas en dokumenterad intresseavvägning innan bevakningen påbörjas.
– Att vi nu får fler verktyg för att skapa ett tryggare Umeå är mycket positivt. Kommunen behöver nu ta vara på möjligheten att sätta upp kamerabevakning på lämpliga platser. Kamerabevakning på strategiska platser kan fungera avskräckande och hjälpa till i brottsutredningar, säger Lena Andersson, vice gruppledare (M).