Foto: Resultatet från Skolvalet i Västerbotten. Bild från MUCF.

M vann skolvalet i Västerbotten

Parallellt med riksdagsvalet genomförs skolvalet – ett fiktivt val för Sveriges gymnasie- och högstadieelever. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor arrangerar valet och resultatet skiljer sig mycket mot det vanliga riksdagsvalet. Moderaterna är exempelvis med marginal det största partiet både nationellt och i Västerbotten. I länet samlar Moderaterna drygt 22 procent av skolungdomarna.

Publicerad: 

Hade Sveriges skolungdomar fått bestämma hade M, KD, SD och L tillsammans samlat 61,6 procent av rösterna. Moderaterna är med marginal största partiet bland unga och får hela 27,07 procent av rösterna i landet. Näst störst är Sverigedemokraterna som har ett stöd på 20,88 procent och tredje störst är Socialdemokraterna som samlar 16,23 procent av högstadie- och gymnasieeleverna.

Socialdemokraterna som ser ut få drygt 30 procent i riksdagsvalet har alltså ett nästan halverat stöd bland unga.

Resultat skolvalet 2022 Sverige

Bild: Skärmdump från mucf

M vinnare också i Västerbotten

I Västerbotten är det jämnare mellan partierna men även här är Moderaterna största parti. 22,09 procent av Västerbottens unga röstar på Moderaterna följt av 21,23 procent på Socialdemokraterna och 20,39 procent på Sverigedemokraterna. Något som skulle inneburit en majoritet för högerpartierna med 53,53 procent.

Joline Göttfert, distriksordförande MUF Västerbotten, är stolt och tacksam över alla engagerade medlemmar.

– Valresultatet från Skolvalet har precis gjorts offentligt. Moderaterna gör ett riktigt starkt skolval i Västerbotten. Jag är både stolt och tacksam över alla engagerade medlemmar i länet som har debatterat, haft kampanjer och på andra sätt medverkat till det här fina resultatet. Dessutom har många unga glädjande nog valt att bli medlemmar MUF Västerbotten de senaste veckorna, säger Göttfert.

Resultat skolvalet Västerbotten

Bild: Skärmdump från mucf

En skola som sticker ut är Liljaskolan i Vännäs. Efter två skoldebatter som enligt eleverna själva vanns av Moderaternas Izabel Riedl, samlar partiet ett stöd på hela 55,71 procent – med marginal egen majoritet.

Liljaskolan

Bild: Skärmdump från mucf

Jonatan Hjeltman