Moderaterna: Sänk skatten på sparande

2021-11-21 10:24

Nyheter

Över tre miljoner svenskar använder den populära sparformen Investeringssparkonto (ISK). ISK infördes av alliansregeringen 2012 med syftet att förenkla för privatpersoner när det kommer till sparande i aktier och fonder. Sparformen beskattas genom en schablonskatt baserat på statslåneräntan och förra året landade skatten på 0,375 procent. Skatten beror inte på om du gjort vinst eller förlust utan på det sammanlagda värdet av dina tillgångar, oavsett om du såld eller köpt.

Under våren flaggade Magdalena Andersson tillsammans med flera ledande Socialdemokrater om hur man ville sätta ett tak på investeringssparkonto. Sparar man mer pengar än taket drabbas man av en kraftigt hårdare beskattning. Exakt var detta tak skulle ligga var oklart men det diskuterades om att vara allt från 100 000 till tre miljoner kronor.

Många är kraftigt kritiska till förslaget och både intresseorganisationer och politiska partier har kritiserad rapporten. Man menar att sparande inte är något som ska bekämpas, snarare uppmuntras. Det är en förutsättning för många yngre för att köpa en första bostad och en möjlighet för många äldre att sätta guldkant på pensionen. Eget sparande är också den främsta finansieringskällan för nystartade företag och en viktig källa till kapital för existerande företag som växer.

Moderaterna tillhör dem som kraftigt kritiserar förslaget och driver i stället frågan om att sänka skatten på investeringssparkonto. Partiet pekar på alla de positiva effekter som följer med en lägre skatt på sparande.

– Ett ökat privat sparande har många goda effekter. Det ger människor större frihet att bestämma över sina liv, att spara till pensionen, att bygga upp en buffert och att skaffa sig en bostad, säger Åsa Ågren Wikström, ordförande i Umeå Centrala Moderatförening.

Text: Jonatan Hjeltman