Moderaterna ökar i de flesta av Västerbottens kommuner

Få har missat resultatet från riksdagsvalet där Ulf Kristersson ser ut att bli Sveriges nya statsminister. Trots att Moderaterna backar på nationell nivå gentemot föregående val, ökar partiet kraftigt i många av kommunerna i Västerbotten.

Publicerad: 

För andra valet i rad går Moderaterna i Umeå emot rikstrenden och ökar något i kommunalvalet till 17,6 procent (17,29 procent). Det ser därmed ut som att Moderaterna får ytterligare ett mandat i kommunfullmäktige i Umeå.

I Skellefteå går partiet ännu starkare och ökar med hela 2,94 procentenheter till ett resultat på 17,2 procent (14,16). I och med detta skiljer det nu bara ett mandat mellan den socialdemokratiska ledningen och oppositionen i Skellefteå.

Även om stödet för Moderaterna ökar i storstäderna har det vuxit ännu mer i de mindre kommunerna i Västerbotten.

Anders Ågren (M), förbundsordförande för Moderaterna i Västerbotten och kommunalråd i Umeå gläds åt att partiet är på frammarsch i Västerbotten.

– Det är oerhört glädjande att Moderaterna går framåt i de flesta kommunerna i vårt län och därmed trotsar rikstrenden. Det är ett mycket gott betyg till våra lokala företrädare, som genomfört en bra valrörelse, säger Ågren.

Ökar med 50 procent

I Vännäs gör partiet en stark prestation i jämförelse med valet 2018. Moderaterna i Vännäs ökar med hela 54 procent till ett valresultat på 14,8 procent (9,45) vilket innebär att partiet kammar hem ytterligare två mandat, totalt fem, under kommande mandatperiod.

Även i Bjurholm, där Moderaterna sedan tidigare styr, ökar partiet med 3,1 procentenheter och landar på hela 27,3 procent.

Moderaterna Sorsele ökar över 100 procent

I kommunvalet i Sorsele ökar Moderaterna med hela 114 procent från 6,79 till 14,5 procent i årets val. Vilket motsvarar den näst största procentuella ökningen för partiet i Västerbotten.

Inte långt efter finner vi Nordmaling och Robertsfors där Moderaterna förbättrar resultatet från förra valet med över 95 procent. I Nordmaling ökar M till 11,5 procent (5,93) i kommunvalet och i Robertsfors kammar de hem 9,9 (4,91).

Även den nystartade M-föreningen i Norsjö gör ett bra val och landar på hela 17,5 procent, vilket gör partiet till näst störst i kommunen efter Socialdemokraterna.

I Storuman ökar partiet med drygt tre procentenheter och landar på 9,5 procent i kommunvalet. Största ökningen procentuellt sker i Vilhelmina där Moderaterna ökar från 3,08 procent till 9,2 procent, en ökning med nästan 200 procent.

I Vindeln ökar partiet från 17,55 procent valet 2018 till 23,0 procent 2022 och tar i kommunvalet hem sju av de 31 kommunfullmäktigeplatserna.

Jonatan Hjeltman

Mest lästa