Moderaterna och Samlingspartiet vill se en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa

Publicerad: 

Moderaterna i Västerbotten och Samlingspartiet i Österbotten vill stärka vårt gränsöverskridande samarbete och ser att det strategiskt viktiga öst-västliga transportstråket kan skapa en sammanhållen arbetsmarknadsregion som gynnar utvecklingen i våra regioner och länder.

Efter många års gemensamt arbete så har vi nu världens mest miljövänliga färja som trafikerar Umeå-Vasa på plats, Aurora Botnia. Det betyder mycket att vi har en långsiktig färjelösning på plats för att säkerställa vårt gränsöverskridande samarbete mellan Sverige och Finland.

– Vi ser vikten av att fortsätta utveckla de öst-västliga transportlänkarna för att ytterligare förbättra förutsättningarna för ökat utbyte mellan våra länder och regioner. Därför är en fast förbindelse över Kvarken en strategiskt viktig fråga och ett naturligt nästa steg för att förkorta restiderna och möjliggöra dagspendling i en gemensam arbetsmarknad, säger partierna i ett gemensamt uttalande.

Det nordiska batteribältet som nu etableras i finska Österbotten, svenska Västerbotten och norska Nordland är en av anledningarna till att behovet av lägre transportkostnader och förkortade restider är viktiga. Vi ser också stora möjligheter för samarbete inom många andra områden som sjukvård, kultur, utbildning och näringslivet.

Det gemensamma utspelet gjordes under gårdagen av Åsa Ågren Wikström, Vice gruppledare Moderaterna Västerbotten, Susanna Koski, Viceordförande, Österbottens förbund, Riitta Pääjärvi-Myllyaho, Viceordförande, Pohjanmaan Kokoomus när partierna träffades i Vasa.

Text: Anton Bergström