Elmer Eriksson (M) ställde frågan till för- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S) om vad hennes uppfattning om studiemiljön i Umeås kommunala grundskolor är , samt vilka åtgärder som hittills har vidtagits i år för att förstärka arbetet mot hot, våld och trakasserier.
– Utan lugn och ro i klassrummet kan inte lärarna bedriva en bra undervisning för alla elever. När det är stökigt i klassrummen påverkas inlärningen negativt och eleverna presterar sämre. En dålig studiemiljö kan även leda till stress och konflikter. Alla elever blir negativt drabbade av en stökig skolmiljö, men det är särskilt elever som redan har det svårt som halkar efter ännu mer, sa Eriksson (M) under debatten.
Eriksson (M) välkomnade också den utredning som regeringen tillsatt om stärkt studiero i skolan, som tar ett helhetsgrepp om ordningsfrågan i svensk skola och som ska vara färdig i vinter.
70 procent av mellanstadieeleverna uppger att de varje vecka har svårt att koncentrera sig på grund av stök i klassrummet. En av fyra elever tycker att det är svårt varje dag. Detta enligt en undersökning som Verian gjort på uppdrag av SVT.
I sitt svar lyfter Moa Brydsten (S) att enkäter från kommunen och Skolinspektionen visar att eleverna i Umeås kommunala grundskolor upplever en hög grad av studiero och trygghet. Den senaste enkäten från Skolinspektionen visar att eleverna i Umeå har bättre studiero än riksgenomsnittet och att en förbättring av skett sedan 2021.
– Det är positivt att Umeå har ett bättre resultat när det gäller studiero än riksgenomsnittet, men det finns fortfarande elever som upplever bristande studiero. Målet måste vara att alla elever ska känna studiero i skolan, sa Eriksson (M).
Det är inte första gången som Moderaterna har lyft frågan om trygghet på Umeås skolor. I januari lämnade Eriksson också in en interpellation, efter att Västerbottens-kuriren gjort en granskning av allvarliga incidenter som skett på Umeås skolor.
Västerbottens-kuriren har också rapporterat om att hot och våld har nått en rekordhög nivå på Umeås skolor. 483 anmälningar om hot och våld rapporterades in under 2022 och förra året rapporterades 395 anmälningar. Statistiken visar en fördubbling av anmälningar av hot och våld sedan 2018.
– Skolan ska självklart vara en trygg plats för elever, lärare och annan personal, sa Eriksson (M) i en kommentar.