Moderaterna lyckades stänga ner förskolan Bilaal

2019-12-19 14:48

Nyheter

Moderaterna var först ut och tog ställning för att radikala islamister inte ska bedriva förskoleverksamhet i Umeå kommun. Förskolan Bilaal har tre avdelningar i Umeå. Vid tillsyn som gjorts vet personal på förskolan inte ens vem som är chef för verksamheten. Förskolan Bilaal har dessutom inte betalat arbetsgivaravgifter på ett korrekt sätt enligt Skatteverket. I värsta fall kan skattepengar avsedda att gå till förskolebarn i Umeå finansierat helt andra saker. Terrorforskaren Magnus Ranstorp har också varnat för att islamister och extremister försöker skapa sig nya inkomster genom att bedriva förskolor och familjedaghem. Umeåimamen skrevs snabbt ut ur styrelsen när Säpo tog honom i förvar. Umeå kommun krävde då alla papper på bordet redan innan sommaren. Förskolan Bilaal har hela tiden förhalat och velat ha förlängd tid istället för att direkt lägga alla kort på bordet.

– Jag är glad att vi moderater till slut fick med oss de andra partierna så vi kunde stänga ner den här verksamheten. Även i Gävle har de stängt ner Bilaals förskoleverksamhet. Det är helt oacceptabelt att umebornas skattepengar tillåtits hanteras på det här sättet. Det är nu dags att vi slutar vara så naiva, säger för- och grundskolenämndens vice ordförande Lena Riedl (M) i en kommentar.

– Vi moderater tänker göra allt vi kan för att liknande verksamhet inte ska startas upp i Umeå igen. Radikala islamister, nazister, kommunister eller andra extremister ska inte få bedriva förskoleverksamhet och ta del av umebornas skattepengar som är avsett för våra barn, avslutar Lena Riedl (M).

Text: Joline Göttfert