– När en äldre person larmar om ett allvarligt övergrepp måste kommunen agera omedelbart. Att det fortfarande saknas rutiner för polisanmälan av brott är ovärdigt, säger Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd.
Bakgrunden är ett fall där en äldre person på ett vård- och omsorgsboende i Skellefteå anmälde att hen blivit utsatt för en våldtäkt. Kommunen fick kännedom om händelsen redan dagen därpå, men det dröjde två veckor innan en polisanmälan gjordes, och då var det den utsatta själv som kontaktade polisen. Under den tiden gick viktig bevisning förlorad.
Vid kommunfullmäktige den 18 juni framkom att kommunen saknar rutiner som säger att misstänkta brott alltid ska polisanmälas. Socialnämndens ordförande hänvisade till lagstiftningen, men kunde inte förklara varför ingen anmälan gjordes i det aktuella fallet. Samtidigt pågår en diskussion om att se över rutinerna.
Moderaterna föreslår nu att kommunfullmäktige ger socialnämnden i uppdrag att införa tydliga rutiner som säkerställer att alla misstänkta brott inom äldreomsorgen, samt inom stöd och service, alltid polisanmäls direkt.
– Det handlar om trygghet, rättssäkerhet och ansvar. Kommunen måste stå upp för de mest utsatta, säger Andreas Löwenhöök, och fortsätter:
– I ljuset av de vaga svar vi fick från socialnämndens ordförande vill vi säkerställa att det blir en tydlig politisk prövning av principen om att alla misstänkta brott ska polisanmälas. Det ingår i vår politik för en trygg omsorg.