Moderaterna i Umeå vill införa krav på unga som söker sommarjobb hos kommunen

2020-06-22 7:19

Nyheter

I en motion till Umeå kommunfullmäktige föreslår Madelene Nord (M) att Umeå kommun ska ställa krav på ungdomar som ansöker om sommarjobb, även kallar ferieprao, hos kommunen.

Idag erbjuder Umeå kommun ferieprao till gymnasieelever som går ut första året i gymnasiet. Ungdomarna arbetar sex timmar per dag i tre veckors tid. Kraven för att söka ett sommarjobb via kommunen att du är född ett visst årtal, som justeras varje år, samt är folkbokförd i Umeå kommun. 2021 kommer ungdomar som är födda år 2004 kunna söka ferieprao. Utöver detta ställs det inga krav på dem som söker ferieprao hos kommunen.

Madelene Nord föreslår att de som söker ferieprao hos kommunen ska bifoga CV och personligt brev vid ansökan, samt ha sökt minst ett jobb på den ordinarie arbetsmarknaden för att få söka ferieprao hos Umeå kommun.

– Syftet med att Umeå kommun erbjuder ferieprao är att ge ungdomar en inblick i arbetslivet. Under dessa veckor får ungdomarna arbetslivserfarenheter som kan vara värdefulla vid framtida studier och arbeten, samtidigt som ungdomarna får en möjlighet att tjäna lite extra pengar. Om målet är att rusta unga för framtiden så måste ungdomar få lära sig hur arbetsmarknaden fungerar på riktigt. Att ställa krav på unga är att bry sig, säger Madelene Nord i en kommentar.

Växjö och Sundbyberg är två exempel på kommuner som ställer dessa krav på ungdomar som ansöker om sommarjobb hos kommunen.

Text: Joline Göttfert