Skellefteås skolor har haft en hög andel lärare med behörighet i grundskolan och man har legat högt över rikssnittet, tyvärr är denna trend sedan 2020 sjunkande och dessutom är det stora skillnader på hur stor andel av lärarna med behörighet som finns på skolor i centralorten kontra ytterområden. Det finns skolor i vissa av Skellefteå kommuns ytterområden som är bland de med lägst andel behöriga lärare i riket.
Utifrån detta så yrkade Anette Lindgren, Moderaterna, på ett tilläggsyrkande; att För- och grundskolenämnden uppmärksammar svårigheterna med det kompensatoriska uppdraget och uppdrar till förvaltningen att återkomma med förslag för att öka likvärdigheten mellan våra skolenheter.
– Problemet med bristen på likvärdighet är inget nytt och det går inte åt rätt håll. Alla barn och elever ska ges likvärdiga förutsättningar för att bli sitt bästa jag. Enligt skollagen ska ”alla barn oberoende av geografisk hemvist och sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning” Så ser det inte ut idag säger Anette Lindgren (M).
I diskussionen lyftes bland annat förslag som lönetillägg, resebidrag och översyn om hur man kan nyttja mentorskap för nyutexaminerad personal som faktorer för att skapa attraktiva arbetsplatser i ytterområden och på så sätt skapa en likvärdig skola i hela kommunen.
Tilläggsyrkandet röstades ner med siffrorna 6 (S och V) mot 5 (M, KD, L och SD).
– Det är allvarsamt att majoriteten inte tar detta på samma allvar och röstar ner vårt förslag på att skapa likvärdiga förutsättningar för barnen i hela kommunen, säger Elin Segerstedt Söderberg (M) vice ordförande i För- och grundskolenämnden.