Moderaterna i Skellefteå har tidigare lagt fram förslag om beredskapslager, krav på närproducerade livsmedel och ökad självförsörjningsgrad. Nu föreslår partiet ytterligare åtgärder för att rusta Skellefteå inför framtida kriser.
För att säkerställa att kommunens måltidsverksamheter är redo för krissituationer vill Moderaterna att en särskild ”krismeny” utarbetas. Denna meny ska bestå av energitäta och hållbara råvaror, och utformas tillsammans med nutritionsexperter för att säkerställa att näringsbehoven tillgodoses, även om maten tillfälligt kan bli enklare. Moderaterna anser också att kommunen bör genomföra övningar där måltidspersonal får träna på att arbeta med krismat under utmanande förhållanden, exempelvis utan tillgång till el eller vatten.
– För att vara verkligt förberedda behöver vi inte bara ha maten på plats – vi behöver också se till att personalen är beredda på att hantera en krissituation. Genom övningar och samverkan med exempelvis Hemvärnet säkerställer vi att vår personal har rätt kompetens och förmåga att agera om en kris slår till, säger Stefan Anundi, kommunfullmäktigeledamot (M).
Moderaterna vill även se en utökad kapacitet för torr- och frysutrymmen i kommunens måltidsverksamheter. Detta ger kommunen möjlighet att lagra matvaror under längre perioder och stärker beredskapen för en längre krissituation.
– Det är avgörande att Skellefteå kommun har tillräcklig kapacitet att lagra och distribuera mat till alla som behöver den, oavsett krisens omfattning eller längd. Att kunna erbjuda näringsrik mat till våra barn i skolan och våra äldre i omsorgen även under en kris är en central fråga för Moderaterna, säger Ramona Dolan, vice gruppledare (M).
Ett starkt samarbete med lokala och regionala producenter är avgörande för att Skellefteå ska klara sig igenom en kris med begränsade leveranser från övriga landet eller utlandet menar Moderaterna. Därför vill partiet se en intensifierad dialog med lokala matproducenter för att främja en högre grad av lokal matproduktion.