Moderaterna går fram med skarpt förslag på slopad elskatt

Publicerad: 

Det har gått en månad sedan Moderaterna gav förslag om en slopad elskatt under vinterns kallaste månader – januari och februari. Sedan dess har regeringen inte agerat. Moderaterna väljer därför att nu gå fram med ett skarpt förslaget till riksdagen, där man har goda förhoppningar om att samla en majoritet.

– Staten ska inte tjäna pengar på rekordhöga elpriser. Skattesänkningen motsvarar de ökade momsintäkterna för staten. Dessa extraintäkter bör gå tillbaka till hushållen. Nu hoppas vi att flera partier ställer sig bakom förslaget, säger riksdagsledamot Edward Riedl (M).

Elpriset har under hösten varit i genomsnitt dubbelt så höga som under tidigare år. Orsaken är främst att man lagd ned kärnkraftreaktorer i förtid. Detta minskar dels elproduktionen i södra Sverige, samtidigt som det försämrar överföringskapaciteten då hög överföring från norr kräver hög spänning i söder.

Detta har lett till ökat import av el från Danmark, Tyskland och Polen. Dessa länder har generellt högre elpriser som inte sällan styrs av priserna på gas.

De rekordhöga elpriserna har en stor och allvarlig påverkan på människors liv. Aftonbladet rapporterar om Magnus som riskerar att behöva ta banklån för att klara elräkningen och SVT rapporterar om pensionären Christer som tvingats stänga av varmvattnet för att klara ekonomin. En slopad elskatt skulle innebära en kostnadsminskning mellan 1500 – 2000 kronor för villaägare i elområde 3 och 4.

– Energipriserna är höga på grund av politiska beslut. Det är därför rimligt att minska effekterna med politiska beslut, säger Riedl och fortsätter:

– På lång sikt behövs en hållbar energipolitik med lägre energipriser. På kort sikt behöver vi mildra effekterna av de höga elkostnaderna genom en slopad elskatt. Vi har goda förhoppningar om att få igenom förslaget trots att Socialdemokraterna säger nej.

Text: Jonatan Hjeltman

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin