Moderaterna försvarade rätten att äta kött

2019-11-08 16:43

Nyheter

Igår debatterades köttfria skolor i SVTs program Opinion Live. Delar av programmet sändes från förskolan Gitarren i Umeå, som på försök ska servera enbart vegetarisk kost till barnen. Lena Riedl (M), vice ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå och Joline Göttfert (M), ordförande för MUF Västerbotten, var med och debatterade.

Lena Riedl ansåg att frågan i grund och botten handlade om valfrihet.

– För oss moderater är det självklart att individen ska få välja själv mellan animalisk och vegetarisk kost inom kommunala verksamheter. Vi ska inte styra vad människor ska äta eller inte. Det är upp till individen. Det är därför vi har reagerat från Moderaternas sida, säger Lena Riedl i en kommentar.

Media har rapporterat om att endast vegetarisk kost kommer serveras, oavsett om barnen vill ha det eller inte. SVT nyheter skrev 26e oktober att ”för den som hellre vill ha kött blir det inga undantag”. Då hade förskolan fått besked från Måltidsservice att det inte skulle vara möjligt att få kött som specialkost. Nu har uppgifter framkommit att en elev fått kött beviljat som specialkost.

Elin Söderberg från Miljöpartiet tyckte att initiativet från förskolan var bra och hoppades att fler kommunala verksamheter skulle ta efter. Hon ansåg att köttkonsumtionen behöver minskas och att det är positivt om efterfrågan på kött minskar från offentlig sektor.

Joline Göttfert menade att debatten om klimat måste vara mer nyanserad.

– Vegetarisk kost är inte nödvändigtvis mer hållbart än animalisk kost. Viltkött och kyckling har till exempel lägre klimatavtryck än quorn. Svensk köttproduktion är klimatsmart. I Sverige har vi god djuromsorg, friska djur och låg antibiotikaanvändning. Livsmedelsproduktion och betande djur ger öppna landskap och bidrar till biologisk mångfald. Vi ska vara stolta över våra svenska bönder, säger Göttfert.

Lena Riedl lyfter också fram svensk livsmedelsproduktion.

– Vill man äta hållbart ska man välja svenska livsmedel och svenskt kött. Att erbjuda lokalproducerad mat är klimatsmart. Det är viktigt att stärka den lokala matproduktionen, säger Riedl i en avslutande kommentar.

Text: Anton Bergström