Moderaterna anser att ytterligare åtgärder krävs för att öka tryggheten i Umeå

2020-08-20 8:30

Nyheter

I en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) ställer Anders Ågren (M) frågan om Lindberg anser att det krävs ytterligare åtgärder för att motverka brottsligheten och öka tryggheten i Umeå. Om Lindberg svarar ja – vilka konkreta åtgärder behövs då, undrar Ågren.

Under 2020 har drygt 70 bilar brunnit på olika platser i kommunen vid olika tillfällen. Likaså misstänkt anlagda bränder i fastigheter, nu senaste en skollokal på Östra Ersboda. I slutet av 2018 och under 2019 skedde skottlossningar på Ålidhem, Ersboda och Mariehem.

Polisen har under senare tid satt upp kamerabevakning i centrala Umeå, Ålidhem och Ersboda. Grova våldsbrott, delvis öppen narkotikaförsäljning, stölder, skjutningar på vissa områden liksom annan brottslighet, har varit bidragande till att polisen valt att sätta upp kameror på de tre platserna.

Anders Ågren menar att kommunen måste göra mer för att minska brottsligheten och öka tryggheten i Umeå:

– Vi moderater blundar inte för problemen, utan har en tydlig politik för detta. Lokalt har Moderaterna har lagt förslag för att motverka brottsligheten, däribland införandet av kommunala ordningsvakter och bevakningskameror på brottsutsatta platser, säger Anders Ågren i en kommentar.

Text: Joline Göttfert