Misslyckat försök med arbetstidsförkortning i Umeå

Publicerad: 

I Umeå kommun enades Vänsterpartiet och Socialdemokraterna förra året om att inleda ett försök med arbetstidsförkortning – sextimmarsarbetsdag med bibehållen lön för personalen på ett äldreboende. Kommunen skulle alltså betala anställda för att vara lediga. Försöket fick stark kritik, bl.a. för att försöket saknade finansiering. Moderaterna menade att det var en felaktig prioritering och frågan debatterades i kommunfullmäktige.

Kommunen har nu facit för satsningen. Sammanfattningsvis blev det ett stort misslyckande, vilket bl.a. VK har rapporterat om tidigare i veckan. Sjukfrånvaron bland personalen ökade. Trots att de kommunanställda fick betalt åtta timmar per dag, men bara behövde jobba sex timmar per dag. Sjukfrånvaron ökade på ett år från 8,0 procent till 9,3 procent.

– Satsningen blev ett rejält fiasko! Omkring fem miljoner kr har i praktiken kastats bort. Poängen med arbetstidsförkortning var ju att sjukfrånvaron skulle minska. Det blev tvärtom. Jag hoppas att de styrande i (S) en gång för alla skrinlägger tanken på detta med att betala människor för att inte arbeta, säger kommunalrådet Anders Ågren (M).

Mest lästa