– Det här är ett viktigt steg framåt för att stärka vården i norra Sverige. Många invånare i våra lands- och glesbygdsområden har långt till närmaste vårdinrättning, och vi behöver nya lösningar för att säkerställa att alla får den vård de behöver, säger Ulf Vidman (M), regionpolitiker.
Fokus på utveckling och kunskap
Projektet Nära vård i glesbygd har drivits sedan 2019 med statligt stöd och involverar de fyra nordligaste regionerna – Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland – i samarbete med kommunerna. Syftet är att utveckla arbetssätt som möter de specifika behoven i glesbygden.
– Genom att stödja det här projektet ger vi sjukvården bättre förutsättningar att hantera de särskilda utmaningar som finns i norr. Det handlar både om att effektivisera resurser och att stärka primärvården, så att fler kan få hjälp där de bor, säger Ulf Vidman (M).
Glesbygdsmedicinskt centrum utvecklar vården i glest befolkade områden
Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman arbetar med forskning, utbildning och innovation kring hur man kan tillgodose en god, nära och jämlik vård i lands- och glesbygd och spelar en viktig roll i att sprida kunskap och utveckla vården i glest befolkade områden. Glesbygdsmedicinskt centrum kommer att använda bidraget till att genomföra projekt och initiativ som syftar till att förbättra vården för invånare i lands- och glesbygdsområden. Genom att fokusera på specifika utmaningar såsom långa avstånd till vårdinrättningar och brist på specialistvård kan centret bidra till en mer jämlik vård över hela landet.
– Att stärka vården i glesbygd handlar också om att förstå de kulturella och geografiska förutsättningarna. Glesbygdsmedicinskt centrum är en viktig aktör i att sprida kunskap och hitta lösningar som fungerar i praktiken, säger Ulf Vidman (M).