Majoritet av S-politiker vill återinföra fastighetsskatten

Fastighetsskatten var när den avskaffades 2008 djupt impopulär bland svenska folket och kallades ibland för ”Sveriges mest hatade skatt”. Trots detta växer nu ett intresse från framför allt socialdemokratiska kommunpolitiker om ett återinförande av skatten.

Publicerad: 

I en undersökning från SVT svarade 58 procent av de tillfrågade socialdemokratiska kommunpolitikerna att de ville se en återinförd fastighetsskatt. För en snittvilla i Sverige innebär det en ökad kostnad med 30 000 kronor per år. För bostadsrätter är samma siffra cirka 20 000 kronor enligt Skattebetalarna. I storstadsområden skulle kostnaden kunna bli dubbelt så hög.

I dagsläget finns det nio olika förslag från utredningar och politiska partier om ett återinförande av fastighetsskatten. I förslagen föreslås dessutom att bostadsrätter ska inkluderas.

Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå, är en stark motståndare till återinförandet av en fastighetsskatt och garanterar i en insändare i VK att det minsann inte är aktuellt på den borgliga sidan av politiken.

”Det är i praktiken en rejäl käftsmäll för omkring 6 av 10 hushåll i Umeå. 64 procent av Umeås befolkning bor antingen i bostadsrätt eller småhus och skulle därmed påverkas ekonomiskt mycket negativt av detta. En återinförd fastighetsskatt kommer att leda till att människor som saknar tillräckliga inkomster för att betala skatten kommer att tvingas flytta ifrån sina hem. Ett hem som man dessutom redan har betalat för med hårt beskattade pengar. Många umeåbor skulle drabbas hårt av detta” Det skriver Ågren (M) i VK.

Jonatan Hjeltman