M-Skellefteå öppnar för ett lokalt tiggeriförbud

Publicerad: 

Moderaterna i Skellefteå är öppna för att införa ett lokalt tiggeriförbud. Det framgår av en motion som lämnades in idag. Bakgrunden till motionen är slutsatser från Moderaternas nationella arbetsgrupp för ökat trygghet och gårdagens reportage i Uppdrag Granskning (SVT), där det framkom att utsatta EU-migranter som tigger kan vara utsatta för organiserad brottslighet. Partiet föreslår att kommunfullmäktige ska införa ett lokalt tiggeriförbud, om en samlad bild från Polisen, Socialnämnden, näringsidkare inom handeln, fastighetsägare, Trygghetsforum och liknande aktörer, visar att det finns ett behov av detta.

– Redan 2015 tog Moderaterna ställning till att lokala förbud mot tiggeri bör införas på de platser där det kan styrkas och ge grund till att upprätthålla den allmänna ordningen. Om det finns ett lokalt behov utifrån ett ordningsperspektiv är vi moderater beredda att se över ordningsföreskrifterna, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Moderaternas motion har ett brett anslag kring de utsatta EU-migranternas situation och partiet begär att de lokala åtgärderna för gruppen ska utvärderas. De vill även ha Polisens uppfattning om det förekommer kriminell verksamhet, som människo- eller droghandel, kopplat till de EU-migranter som finns i Skellefteå.

– Det är viktigt att kommunen utvärderar de insatser som har gjorts och eventuellt gör förändringar av åtgärderna utifrån utvärderingen. En fråga som måste ställas är om de hittills vidtagna åtgärderna har förbättrat situationen för de EU-migranter som tigger eller om åtgärderna de facto har lett till ett fördjupat utanförskap som kanske inte är lika synligt, säger Andreas Löwenhöök.

 

 

Text: Stefan Anundi