M: Prioritera välfärdens kärna istället för att göda LO!

2018-08-27 9:25

Nyheter

Moderaterna vill säga upp Skellefteå kommuns avtal med Fairtrade, en produktmärkning som ägs av bland annat LO. I en motion till kommunfullmäktige föreslår Andreas Löwenhöök (M) att kommunen inte ska särbehandla Fairtrade vid inköp och upphandling utan behandla det som andra produkter.

– Enligt en granskning från Slöseriombudsmannen lägger Skellefteå över en halv miljon av skattebetalarnas pengar varje år på Fairtrade. Så mycket som 400 000 kronor av detta har lagts på att opinionsbilda för LO-ägda Fairtrade. Det är inte en kommunal kärnverksamhet och därför vill vi avsluta detta samarbete, säger Andreas Löwenhöök (M).

I motionen lyfter Moderaterna fram att Fairtrade vilar på osäker vetenskaplig grund:

Fairtrade menar själva att märkningen är en garant för hållbar utveckling och att den stärker respekten för mänskliga rättigheter. Men det finns dessvärre flera oberoende studier som pekar på raka motsatsen. De visar att vanliga arbetare inte alls gynnas av märkningen som varken leder till högre löner eller stärkta arbetsvillkor. Forskarna pekar istället på att handel har större potential att lyfta människor ur fattigdom och stärka respekten för mänskliga rättigheter.

”Prioritera välfärdens kärna istället för att göda LO”

Genom att vara diplomerad förbinder sig Skellefteå kommun att öka inköpen av varumärkets produkter och att opinionsbilda för att skellefteborna ska göra detsamma. Moderaterna är kritiska till detta och menar att Fairtrade mer ter sig som en lobbyorganisation för LO och fackföreningsrörelsen än att leda till förbättringar för fattiga arbetare.

– Vi konstaterar att det finns en massiv kritik mot att Fairtrade utnyttjar fattiga människor för att opinionsbilda för LO. Det ligger mycket i den kritiken och Moderaterna vill att skelleftebornas skattepengar ska gå till välfärd för kommuninvånarna, inte till att bilda opinion för enskilda varumärken eller sprida politisk propaganda på uppdrag av andra. Vi vill prioritera välfärdens kärna istället för att göda LO, säger Andreas Löwenhöök.

 

 

Fakta Slöseriombudsmannen:

Slöseriombudsmannen granskar slöseri med skattepengar på Uppdrag av Skattebetalarnas förening och lyfter fram olika exempel på hur skatter används ineffektivt.

 

Text: Anton Bergström