(M) Kritiska till de rödgrönas planerade nedläggning av mottagning för personer som blivit utsatta för sexuellt våld

2020-05-08 8:04

Nyheter

Just nu pågår planer inom Region Västerbotten på att stänga Asta-mottagningen som är en specialistmottagning för vuxna som blivit utsatta för våldtäkt, sexuella övergrepp i barndomen, hedersrelaterat våld samt våld i partnerrelation. Ytterst politiskt ansvarig för den planerade nedläggning är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna som styr Region Västerbotten i majoritet.

Moderaternas regionråd i opposition Nicklas Sandström är mycket kritisk till planerna på nedläggning.

– Den här specialistmottagningen är mycket viktig för de personer som blivit utsatta för sexuellt våld och behöver specialistbehandling, säger Sandström (M).

På mottagningen finns psykiatrisk specialistläkare, specialistsjuksköterska i psykiatri, fysioterapeut, psykolog och socionom.

Patienttillströmningen har ökat till ASTA, framför allt under de senaste två åren. Under 2018 och 2019 ökade mängden nya patientärenden med 39 %. Det skulle vara tragiskt om Västerbotten tappade den här specialistmottagningen som i många avseenden är sverigeledande med sin kompetens säger Sandström. Han hoppas nu att den rödgröna regionmajoriteten ändrar sig och låter mottagningen vara kvar.

Text: Anton Bergström